Pogoji poslovanja

NAVODILA ZA UPORABO IN VGRADNJO keramičnih ploščic

Previdno izberite keramične ploščice glede na njihove tehnične in estetske lastnosti (glede na namen uporabe in značilnosti površine), njihovo velikost, drsnost, vzorec polaganja, dimenzijo in barvo fug.

POSTOPEK POLAGANJ
– Preden začnete z delom, nekaj izbranih ploščic (najmanj 3m2) položite na površino, da preverite, kakšen bo končni videz. Ko polagate keramične ploščice, jih jemljite iz različnih škatel in preverite njihovo velikost, barvne odtenke in združljivost.
– Pred polaganjem preverite keramične ploščice, kajti ko so le-te enkrat položene, bodo vse reklamacije glede že vgrajenih ploščic zavrnjene.
– Polaganje brez fug ni priporočljivo, ker lahko zaradi visoke stopnje glaziranja keramičnih ploščic pride do zmernih razlik v velikosti; zaradi tega je med
posameznimi ploščicami priporočljivo puščati fuge v širini vsaj 1,5 mm.
– Sprednjih strani ploščic ne označujte s svinčnikom ali markerjem.
– Uporabite primerno orodje za vgradnjo keramičnih ploščic
– Poskrbite, da je površina, na katero se bodo vgradile keramične ploščice, ravna, čista ter očiščena vseh nečistoč (npr. oplesk,..)
– Posebno pozornost namenite izbiri lepila, ki ga boste uporabili (posvetujte se z dobavitelji ali proizvajalci lepila). Vsak tip keramičnih ploščic zahteva ustrezno lepilo. Dosledno upoštevajte navodila proizvajalcev lepil.
– Za zatesnjevanje vseh robnih spojev na zidnih in talnih površinah je potrebno uporabiti sanitarni silikon. Posebej to velja pri polaganju talnih ploščic na spiralo
talnega gretja, kjer po vključitvi talnega gretja prihaja do raztezanja materialov.
– Počakajte 48-72 ur, preden začnete uporabljati površino, kjer je bila na novo položena keramika.
– Še posebej bodite pozorni pri keramičnih ploščicah z visokim sijajem, pri brušenih in poliranih ploščicah, ki jih je potrebno med izvajanjem gradbenih del ustrezno zaščiti s pokrivanjem.
– Preberite opozorila in navodila na embalaži izdelkov in jih upoštevajte.

POZOR : Kadar dimenzije plošč presegajo 40 cm se mora uporabljati sistem za niveliranje (izravnavo) ploščic. Namestitev keramičnega materiala za oblogo zahteva, da je površina popolnoma ravna. Ta pogoj je treba upoštevati pri polaganju ploščic ne samo na tla, temveč tudi na stene. Nepravilno položena obloga ne le pokvari videz temveč lahko povzroči resne težave. Več informacij https://www.raimondispa.com/raimondi-levelling-system/ .

NAVODILA ZA POLAGANJE OSTRO ROBNIH REZANIH PLOŠČIC
– Polaganje rezanih ploščic z minimalno širokimi fugami (ne na stik) zahteva posebno pozornost in natančnost polagalca tako glede ohranjanja ravnosti površine, namenjene polaganju kot tudi glede linije fug. Za kvaliteten končni rezultat se priporoča pri polaganju puščanje najmanj 1-2 mm širokega razmika za fuge pri ploščicah enake velikosti in najmanj 2-3 mm razmika pri ploščicah različne velikosti.
– Proizvajalci keramičnih ploščic ne priporočajo minimalnega razmika pri ploščicah velikih dimenzij, in sicer iz naslednjih razlogov:

 • zaradi težavnega prilagajanja ploščic strukturnim lastnostim osnovne
  površine, če tla nimajo dilatacije;
 • zaradi različnega odzivanja dilatacije med ploščicami in podlago v primeru
  temperaturnih šokov;
 • zaradi težav pri zagotavljanju ustreznih in trajnih fug.
 • vsekakor se ne priporoča polaganja na stik. V takšnem primeru se podjetje
  vzdrži vsakršne odgovornosti, v kolikor bi nastali kakšni problemi.

REKLAMACIJE
• Kupec je ob prevzemu dolžan preveriti ustreznost paketov. Za poškodovane izdelke, ki se poškodujejo med kasnejšim transportom ali pri nepravilnem rokovanju, ne priznavamo reklamacij.
• Reklamacije glede kakovosti, nianse ali neustreznih dimenzij mora kupec prijaviti pred vgradnjo. Proizvajalci keramike izdelujejo keramiko v posameznih serijah, kar pomeni da zaradi tega prihaja do različih ¨šarž¨. To pomeni, da ploščica lahko odstopa po barvi in dimenzije od predhodne proizvodnje. Reklamacija za vgrajene keramične ploščice se ne priznava.
• Pri keramiki mešane klase ali 2 klase so možne napake in zato je tudi sama cena produkta nižja. Te napake so različne in jih ni možno v naprej natančno izmeriti ali določiti. Te napake so lahko okrušeni robovi, površinske napake na ploščici, dimenzijske napake, vpetost ploščice, itd. Reklamacija za vgrajene keramične ploščice se ne priznava.
• Ob prijavi reklamacije je potrebno obvezno priložiti original račun o nakupu ploščic,
original račun od polagalca storitve polaganja in kartonsko embalažo ter shrani vsaj eno keramično ploščico.

Kupcu se reklamacija ne prizna, če:
• pri vgradnji večjih dimenzij ploščic ni uporabil izravnalnega sistema – to velja za ploščice dimenzij od 40 cm in dalje;
• je nepravilnost na keramičnih ploščicah nastala zaradi njegovega neustreznega ravnanja;
• je keramične ploščice vgradila nestrokovna oseba; • nas ni obvestil za nastali problem preden je vgradila material;
• so bile keramične ploščice uporabljene na drug način, kot je njihov namen;
• niso bila upoštevana navodila in opozorila.

FUGIRANJE
– Priporočamo fugirno maso skladno z odtenki ploščic (npr. da na ploščicah svetlih odtenkov ne uporabimo fugirne mase temnih barv, kot so črna, modra ali rdeča).
– Fugirno maso začnite nanašati v fuge šele, ko so tla dovolj suha za nadaljnjo obdelavo, še pred tem pa iz fug očistite vso umazanijo in ostanke.
– Ustrezno fugiranje izvedite ob upoštevanju navodil polagalca in tehnično usposobljene osebe ter tehničnih navodil.
– Preverite ali masa na keramiki pušča kakšne madeže in ali je ostanke mase težko odstraniti. Preden začnete s postopkom fugiranja na majhnem kosu keramike
naredite preizkus. Postopek polaganja naj nadzoruje tehnično usposobljena oseba.
– Strokovnjak za polaganje keramičnih ploščic mora izbrati ustrezno velikost fug,
priporoča se vgradnja keramičnih ploščic z minimalno fugo 1,5 mm.
– Takoj po vgradnji keramičnih ploščic, preden se fugirna masa in lepilo zasušita, očistite površino keramičnih ploščic z gobico in čisto vodo. Nikoli ne uporabljajte trdih materialov, s katerimi bi lahko poškodovali površino keramičnih ploščic (kovinske lopatice, abrazivna čistilna sredstva,…). Vedno upoštevajte pravila, ki jih priporoča proizvajalec.
– Pred nanosom fugirne mase je treba počakati najmanj 24 ur od vgradnje keramičnih ploščic.
– Iz fug je treba očistiti vse ostanke lepila in ostalo umazanijo.
– Cementna fugirna masa brez dodatkov: na koncu delovnega dne površino očistite z mokro gobo. Razen kadar navodila izrecno govorijo o nasprotnem, končno čiščenje izvedite po 4-5 dneh (kar dopušča pravilno osušitev fugirne mase), tla zmočite z vodo in nato uporabite ustrezen detergent, ki vsebuje kisline. Čiščenja ne izvajajte, če so temperature ploščic visoke, kakor tudi ne poleti, pač pa se čiščenja lotite v najhladnejših urah dneva.
– Epoksi fugirne mase ali mase z dodatki (z lateksom itd.): natančno upoštevajte navodila proizvajalca, ker lahko hitro strjevanje mase privede do težav pri čiščenju, še zlasti v primeru nedrsečih, grobih ali reliefnih ploščic.

ČIŠČENJE PO POLAGANJU PLOŠČIC
– Čiščenje po polaganju ploščic je bistvenega pomena za vse nadaljnje korake in za pravilno vzdrževanje.
– Čiščenje po končanem polaganju ploščic z detergentom, ki vsebuje kisline je potrebno izvesti samo enkrat in samo, če bo to prispevalo k boljšemu, bolj enotnemu izgledu tal.
– Čiščenje s kislinami bo odstranilo vse ostanke od polaganja in gradbenih del na splošno, kot so malta, lepilo, barva in umazanija. Pomembno je poudariti, da 90% pritožb nastane zaradi slabega čiščenja ali celo zaradi nečiščenja na sploh po končanem polaganju ploščic. Da uporabljeno čistilo ne bi reagiralo s fugirno maso, je potrebno pred izvedbo čiščenja tla zmočiti tako, da so zafugirane linije impregnirane in zaščitene pred korozivnim učinkom kisline.
– Priporočamo, da upoštevate naslednje korake:

 • najprej z alkalnimi detergenti s tal odstranite vse mastne ali podobne snovi;
 • nato očistite tla;
 • tla izdatno sperite z vodo;
 • čiščenje mora biti izvedeno v 4-5 dneh od zaključenega polaganja ploščic
  (fugirna masa se mora dovolj posušiti) in najkasneje v 10 dneh po polaganju,
  ker bo po tem obdobju čiščenje izredno težko; glede uporabe detergentov
  natančno upoštevajte navodila proizvajalca.
 • Vedno je priporočljivo najprej narediti test na kosu nepoložene ploščice, še
  zlasti, kadar imate opravka z brušenimi in poliranimi ploščicami.

DNEVNO VZDRŽEVANJE
– Za dnevno čiščenje priporočamo uporabo nevtralnega detergenta, ki ga raztopimo v vroči vodi. Izogibajte se alkalnim izdelkom in izdelkom, ki vsebujejo kisline ali so namenjeni voskanju ter impregniranju.
– Med običajnimi postopki čiščenja priporočamo omejitev uporabe abrazivnih sredstev, kot so grobe krpe za odstranjevanje umazanije, žične gobice in podobno. Ta ukrep je predvsem obvezen pri čiščenju ploščic z visokim sijajem, ker so te bolj občutljive na razenje.

– V primeru močne umazanije ali reliefnih površin, uporabite alkalni detergent ter nato
površino izdatno sperite z vodo. Pomembno je poudariti, da določene vrste umazanije (prah, pesek) med hojo po površinah, kjer je položena keramika, zvišajo možnosti nastanka prask. Poskušajte preprečiti, da bi takšna umazanija prihajala od zunaj, in sicer tako, da pred hišna vrata položite predpražnik.

ODSTRANJEVANJE SLOJEV UMAZANIJE NA TLEH
– Standardni detergenti, ki so na voljo na tržišču, včasih vsebujejo voske ali dodatke za poliranje, ki po večkratnem čiščenju ustvarijo na tleh sloj in tvorijo večje madeže. Takšen sloj lahko nastane tudi ob uporabi določenih vrst fugirne mase. Vsakodnevni madeži na tleh, kot so kokakola, vino, voda itd., odstranjujejo ta sloj in odkrijejo originalen, bolj moten videz površine ploščic. Na sijočih tleh se ta mesta brez voska odražajo kot madeži, vendar so dejansko edina čista površina na tleh.
-V takih primerih je po izvedbi testa potrebno storiti naslednje:

 1. Sloj odstranite s tal s pomočjo alkalnega detergenta.
 2. Uporabite nevtralen detergent za vsakdanje čiščenje, ki ne vsebuje voska ali dodatkov
  za poliranje.
  POSEBNO VZDRŽEVANJE
  – V primeru trdovratnih madežev, ki so odporni na standardno čiščenje, priporočamo uporabo posebnega detergenta glede na vrsto umazanije ter pred čiščenjem vsakokrat posebej izvedbo testa na ne položeni vzorčni ploščici. Obstajajo priporočljivi detergenti, ki so učinkoviti pri določenih vrstah madežev.

RAVNANJE Z BRUŠENIMI IN POLIRANIMI PLOŠČICAMI
– Brušenje in poliranje sta proizvodna procesa, ki odstranita zgornjo plast glazure ali zgornji del ploščice. Vse brušene in/ali polirane ploščice, ki so na voljo na tržišču, imajo mikroporozno strukturo, ki je tudi, če so ploščice izdelane iz glaziranega materiala z nizko sposobnostjo vpijanja, občutljiva na določeno vrsto umazanije, ki se zažre v mikroporozno strukturo in jo je zato zelo težko očistiti.
– Po čiščenju s kislinskim detergentom po zaključenem polaganju ploščic se priporoča uporabo posebnih izdelkov, namenjenih za tretiranje madežev (predlagani produkti: Fila, Kerakoll, Faber…).

PRIPOROČILA
Nikoli ne uporabljajte čistil, ki so izdelani na bazi fluorovodikove kisline ali njenih derivatov, kot so izdelki za preprečevanje rje ali sredstva za odstranjevanje madežev v spreju, saj ta pogosto vsebujejo fluorovodikovo kislino. Fluorovodikova kislina bo naredila nepopravljivo škodo na površini ploščic, kajti nobene keramične ploščice, ki so na voljo na tržišču, niso odporne na to kislino.

OPOZORILO
– Učinkovitost čiščenja materialov se znatno razlikuje glede na način polaganja, pogoje uporabe in vrsto površine. Splošno pravilo je, da kolikor višja je vrednost nedrsnosti keramične ploščice, toliko težje jo je očistiti. Usposobljeni strokovnjak, odgovoren za čiščenje in vzdrževanje, mora vedno izvesti predhoden test na nepoloženi vzorčni ploščici, preden se loti kakršnega koli čiščenja.
– V primeru posebnih pogojev rabe, nepravilnega polaganja ali neprimernega čiščenja proizvajalec in dobavitelj ni odgovoren za učinkovitost postopkov čiščenja in vzdrževanja. Razumljivo je, da proizvajalec ali dobavitelj ni odgovoren za kakršne koli poškodbe, ki so nastale zaradi nepravilnega polaganja, čiščenja in vzdrževanja ali zaradi napačne izbire materialov in lepil.
– Za bolj specifična navodila, upoštevajte posebno dokumentacijo, ki je na voljo v katalogih in na spletnih straneh proizvajalca.

SPLETNA STRAN

Zasebnost in politika piškotkov

PREDSTAVITEV

Lastnik spletne strani in spletne domene www.italko.si je Italko d.o.o., Betettova ulica 1, 8250 Brežice, matična številka: 8034567000 (v nadaljevanju: lastnik)

SPREJEM SPLOŠNIH POGOJEV

Uporabo spletne strani (brskanje, odpiranje povezav, branje vsebine in podobno) in prijavo na spletne novice lastnik šteje kot soglasje obiskovalca spletne strani, da se strinja z navedenimi splošnimi pogoji uporabe. Obiskovalec spletnega mesta je vsaka oseba, ki obišče katerokoli spletno stran na spletnem mestu www.italko.si. Lastnik si pridržuje pravico, da te splošne pogoje kadarkoli, brez predhodne najave spremeni z objavo nove spletne strani. Navedeni splošni pogoji veljajo za celotno spletno stran in vse njene posamezne dele, kot so razdelki, podstrani, v kolikor za posamezni del ni izrecno določeno drugače. V kolikor se s splošnimi pogoji ne strinjate nemudoma prenehajte z uporabo spletne strani.

Lastnik se zavezuje, da bodo veljavni pogoji vedno dostopni na spletnem naslovu www.italko.si.

VAROVANJE IN ZASEBNOST OSEBNIH PODATKOV

Osebne podatke, ki nam jih boste posredovali, bomo skrbno varovali in ravnali z njimi v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

Ko obiščete spletno stran www.italko.si se naslednji podatki (ime ponudnika internetnih storitev, naslov IP – Internet Protocol, datum in ura, ko dostopate do mesta, strani, ki jih obiščete na mestu in naslov strani, s katere prihajate) shranijo na strežnik. Ti podatki bodo varovani pred izgubo, zlorabo, nepooblaščenim dostopom, razkrivanjem, spreminjanjem ali uničenjem in bodo ostali anonimni. Zavezujemo se, da podatkov, ki jih boste posredovali preko spretne strani ali na kakršenkoli drug način, ne bo prodajalo, posojalo ali kakorkoli drugače posredovalo tretjim osebam, razen v primerih, ki jih določa zakon. 

Vsebina izjave o varstvu osebnih podatkov se lahko kadarkoli spremeni brez vnaprejšnje najave in strinjanja.

PIŠKOTKI

Za potrebe spletnega kataloga www.italko.si uporabljamo naslednje piškotke:

Ime piškotkaNamen piškotka
wc_cart_hash_*Shrani naključno ustvarjeni ključ, ki se uporablja za preprečevanje ponarejenih zahtev.
wc_cart_hash_*Shrani naključno ustvarjeni ključ, ki se uporablja za preprečevanje ponarejenih zahtev.
_gaUnikatni identifikator (Google)
_gidUnikatni identifikator (Google)
_gat*Unikatni identifikator (Google)

ODGOVORNOST

Obiskovalci spletne strani uporabljajo spletno stran, njene podstrani, vsebine in obrazce izključno na lastno odgovornost.

Vse informacije in gradiva na spletni strani so zgolj informativne narave, lastnik se trudi za čim boljšo predstavitev in delovanje spretne strani, ažurnosti in popolnost podatkov, vendar ne prevzema odgovornosti o njihovi pravilnosti, ažurnosti in točnosti. Vse informacije na spletni strani se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila.  

Lastnik prav tako ne sprejme nikakršne odgovornosti za škodo, ki bo neposredno ali posredno nastala zaradi uporabe, nepravilnega delovanja in/ali nedostopnosti te spletne strani.

Prepovedan je vsakršen poskus namestitve zlonamerne programske opreme oziroma namestitev le-te in namestitev vsiljene pošte, ki bi lahko onemogočala delovanje spletne strani in škodovala drugim uporabnikom.

E-NOVICE

Lastnik obiskovalcem spletne strani omogoča naročilo na elektronske novice. Pri naročilu na le-te se zbira vaš elektronski naslov, ki ga vnesete v spletni obrazec. Lastnik te podatke obdeluje izključno za namene obveščanja in jih ne bo posredoval tretjim osebam. Podatki o vaši elektronski pošti se shranjujejo dokler se po elektronski pošti ne odjavite od prejemanja elektronskih  novic. Odjavite se lahko kadarkoli z klikom na označeno povezavo, ki jo najdete v prejetih elektronskih novicah. Z vpisom elektronske pošte, ob naročilu elektronski novic, se šteje, da soglašate, da lastnik vaš elektronski naslov uporablja za namene obveščanja in da ste seznanjeni z postopkom odjave od prejemanja elektronskih novic.

CENIK

Vse cene vključujejo DDV.

Prodajalec si pridružuje pravico do spremembe cenika brez vnaprejšnje objave.

AVTORSKE PRAVICE

Lastnik spletne strani si v celoti pridružuje avtorske in druge pravice intelektualne lastine za vsebine spletnega portala v skladu z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP).

Kopiranje, distribucija ali preminjanje kakršnih koli informacij brez predhodnega pisnega dovoljenja lastnika strani ni dovoljena. Lastnik si pridržuje pravico, da bo v primeru ugotavljanja kršitev pravic intelektualne lastnine ukrepal proti kršitelju. Lastnik zagotavlja, da z objavo vsebin na njegovi spletni strani niso kršene osebnostne pravice in pravice intelektualne lastnine tretjih oseb.

DODATNA POJASNILA

Vaša vprašanja, pripombe in/ali pritožbe, ki se nanašajo na storitve spletne strani www.italko.si sporočite na elektronski naslov: ales@italko.si oziroma na poštni naslov podjetja Italko d.o.o., Betettova ulica 1, 8250 Brežice.